Skip to main content

"Iedere ruimte vraagt om een andere aanpak"

Over Bauke

Bauke Boersma Creatieve Lichtoplossingen bestaat sinds 2012 en is gevestigd in IJsbrechtum. De eenmanszaak werkt veel samen met architecten, interieurstylisten en woninginrichters en voorziet ruimtes (bedrijfsmatig en particulier) van de juiste soort verlichting.

En dat is soms een best complex proces! Vaak word ik gebeld door een architect, die vraagt of ik mee wil denken over de verlichting in een pand. Dingen die voor mij belangrijk zijn om te weten, is bijvoorbeeld wat de functie van het pand is, en welke werkzaamheden er in het pand uitgevoerd worden.

Licht is emotie!

Daarna maak ik een lichtplan, hier ga ik niet over één nacht ijs. Bijvoorbeeld voor het verlichten van een bureauwerkplek moet rekening gehouden worden met dat er beeldschermwerk gedaan wordt. Dus het licht moet rustig worden overgebracht op degene die het werk uitvoert. Ik weet hoeveel Kelvin (eenheid van kleurtemperatuur) gebruikt dient te worden en op welke manier de ruimte verlicht moet worden. Dit kan direct vanuit het plafond, of indirect via het plafond. 

Maar bij bijvoorbeeld een aula gebruik je meer decoratief materiaal, verlichting moet dan zacht en rustig ogen en toch functioneel zijn.

 

 

Jarenlange ervaring

Ik zit al sinds 1989 in het vak en heb sinds die tijd een hoeveelheid aan ontwikkelingen meegemaakt. Vooral de komst van de ledlamp is er één die het vakgebied enorm heeft veranderd. Led is een toverwoord in de branche. De voordelen van het kleine lampje is dat deze erg energiezuinig is en - door de snelle ontwikkelingen - steeds kleurechter. 

Nadelen zijn vooralsnog dat ze vrij duur in aanschaf zijn en dat ze volgens mij te snel op de markt worden gebracht. De verwachte levensduur wordt nogal eens niet gehaald. Inmiddels zijn de lampjes goed ontwikkeld en werk ik met een aantal betrouwbare partijen samen die led leveren.

 

Naast de techniek verandert ook het 'jasje' om de lamp, deze is modegevoelig en dus door de jaren heen veranderd. Voor een vakantiehuis op Ameland heb ik veel werk verzet om het juiste lichtplan te maken en mooie armaturen uit te kiezen. Uiteindelijk zit ik thuis op de bank, ontvang een appje met een foto en de begeleidende tekst 'alles doet het en het is prachtig!'. Dat is het mooiste compliment dat ik kan krijgen.

LIGHT INSIDE

PROFESSIONELE VERLICHTING

Advies van een ervaren lichtarchitect

Back to top